Is “IK” voor jou egoïstisch?

Vanuit mijn opvoeding is mij geleerd eerst voor een ander te zorgen en daarna voor mezelf. Het woord zelfzorg kende ik toen nog niet. Behulpzaam zijn daar waar het kan, was de remedie.

Spreekwoorden als ‘Wie goed doet goed ontmoet’ en ‘Je pakt nooit het laatste stuk ergens van zonder te vragen of iemand anders nog wil’, zijn voor mij nog steeds beleefdheidsvormen van waarde.

Toch is er ook een andere kant.

Het eerst voor een ander zorgen en daarna voor mezelf maakte dat “IK” een vorm van egoïsme was voor mij. De laatste jaren kom ik er steeds meer achter dat de ander en ik prima samen gaan zonder dat ik daarmee een ander of mezelf tekort doe. Dankzij mijn opleiding kreeg ik de spiegel voorgehouden en leerde ik mijn grenzen aangeven. Door duidelijk te communiceren wat voor mij belangrijk is, laat ik de ander niet met vraagtekens zitten.

Een opmerking van één van mijn supervisors was: ´Een mening is geen waarheid. De waarheid zit in je eigen gevoel. Daar kan door een ander niet over getwijfeld worden.´ Wat mij ook duidelijk is geworden is dat als de ander er niet mee om weet te gaan, dit meer over de ander zegt dan over mijzelf. Ik ben blij met dat wat ik over mijzelf heb geleerd.

In mijn praktijk:

Tijdens de gesprekken met mijn coachees komt zelfzorg regelmatig ter sprake. De vraag is dan vaak ´Hoe ga ik om met het schuldgevoel dat ontstaat als ik mijn grens aangeef? Hoe werkt zelfzorg dan?´

Dan haal ik het voorbeeld weleens aan van de instructies die je als passagier in het vliegtuig krijgt.

Zet eerst je eigen zuurstofmasker op want daarna kun je pas je buurman of buurvrouw helpen. Dit voorbeeld valt niet onder egoïsme maar onder zelfzorg gekoppeld aan kunnen zorgen voor de ander.

Hoe ik dat zelf doe als coach/counselor.

Zelfzorg – voor mijn mentale en fysieke gezondheid – bestaat voor mij uit voldoende slaap, beweging en zo gezond mogelijk eten. Maar ook sociale contacten, gezellig tafelen en een goed boek. En niet in de laatste plaats nee kunnen zeggen zonder mijzelf daar schuldig over te voelen.

Het geeft mij ruimte in mijn hoofd en ik heb ontdekt dat ik beter luister naar waar ik zelf behoefte aan heb.

Hoe zorg jij voor jezelf?

  • Herken je iets uit in mijn verhaal?
  • Hoe pas jij zelfzorg toe?
  • En waar bestaat die dan uit?
  • Vind jij jezelf egoïstisch als je voor jezelf zorgt?

Ik kan je helpen ontdekken in hoeverre je aan zelfzorg doet of hoe je dit voor jezelf kunt vormgeven.

Direct aan de slag?

Tip: Maak met jezelf de afspraak dat je 1 keer per dag je gevoel volgt en je niet laat beheersen door de druk van een ander, de groep of je eigen schuldgevoel. Noteer dat succesje en blader na een week eens terug. Je zult versteld staan. Succes.

Heb jij behoefte om met zelfzorg aan de slag te gaan, een luisterend oor of wil je gewoon je verhaal kwijt?

Vul dan het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Deel dit bericht:

Laat een reactie achter