Hoe zet jij de zeilen als de wind uit de verkeerde hoek waait?

Als je leven op rolletjes loopt vind je dat vaak gewoon. Je doet je ding en geniet. Gelukkig maar zou ik willen zeggen. Toch kan zich iets voordoen waardoor je alle zeilen moet bijzetten. Als dat iets over je gezondheid gaat blijken we als mens te beschikken over een ongekende portie VEERKRACHT. Gelukkig is veerkracht in ieder mens aanwezig. In mijn werk als coach ervaar ik die veerkracht bij de zieke zelf maar ook bij de directe familieleden. Het maakt dat je met een andere bril de wereld in kijkt.

Gezondheid – ons grootse goed

Draaglast rondom gezondheid blijkt de meest heftige last. Gezondheid is iets dat je niet kunt kopen. Wél kun je proberen fysiek en mentaal zo gezond mogelijk te leven. Keuzes maken qua eten, drinken, bewegen en voldoende rust nemen oftewel hersteltijd inbouwen voor je activiteiten overdag. Is je draagkracht en draaglast in balans? Dan is dat geen garantie voor gezondheid. Soms worden we geconfronteerd met onze sterfelijkheid. Een moeilijk onderwerp, terwijl het zo bij het leven hoort.

Ziek en acceptatie

In 2006 heb ik zelf ervaren hoe het is om van de één op de andere dag in het medische circuit terecht te komen en met de onzekerheid te moeten leven of het goed zou komen. Mijn vertrouwen stond even op losse schroeven. Ik heb moeten accepteren om de rest van mijn leven met een visuele handicap te leven. Toen zei ik weleens; er zijn ergere dingen in het leven. Gelukkig was ik niet ongeneeslijk ziek. Iemand anders liet mij inzien dat er geen maat bestaat voor wat ernstig is of niet. Iedereen voelt zijn eigen pijn het meest. Twijfels over gevoelens van anderen zijn niet nodig.

Je kunt je nooit verplaatsen in dat gevoel tenzij je hetzelfde hebt meegemaakt en dan nog is er de persoonlijke belevenis. Met de aandacht en liefde uit soms onverwachte hoek, was ik destijds blij verrast. Ik moest mijn eigen pijn en verdriet dragen maar voelde me wel gesteund door de liefde van anderen.

Vooral een beterschapskaart met deze tekst blijft me altijd bij: Je hebt geen invloed hoe de wind waait in je leven, wel hoe je de zeilen zet.

Veerkracht

Ik leerde in die periode waaruit mijn veerkracht bestond. Zeilen met een stormachtige wind en soms met amper wind. Het vroeg van mij om mijn zeilen te verzetten. Ik hees het zeil met 1 oog want ik had nog steeds zicht. Met wat aanpassingen kon ik blijven werken. Na drie maanden rijverbod nam ik een autorijles om te ervaren hoe rijden is zonder dat ik diepte zie. Ik kon weer zeilen en had nog genoeg om blij mee te zijn. Dat gun ik anderen ook.

Hoe hijs jij de zeilen als je ziek bent?

Tijdens de gesprekken met zieke medewerkers hoor ik al gauw zeggen: ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan de slag.’ Mijn antwoord is dat snelheid en gezondheid niet samen gaan. Samen praten we over duurzame re-integratie en neem ik de zieke medewerker mee in welke stappen gezet kunnen worden om weer aan het werk te gaan. Hoe kan de medewerker de zeilen weer hijsen en weer onderdeel zijn van de vloot.

Adviezen van behandelaars neem ik altijd mee in het plan van aanpak.

Iedere klacht, mentaal of fysiek vraagt om acceptatie, aandacht, tijd en vertrouwen. Vertrouwen dat de veerkracht maakt dat je er weer boven op komt.

Vragen die kunnen spelen in zo’n situatie:

  • Wie kan mij ondersteunen in deze periode?
  • Welke rol speelt de leidinggevende?
  • Hoe verloopt het contact met collega’s?
  • Welke kennis heb ik over de Wet verbetering Poortwachter?

In gesprekken vinden we samen de antwoorden op de vragen die bij je leven. Heb jij behoefte om je zeilen te verzetten, een luisterend oor of wil je gewoon je verhaal kwijt?

Vul dan het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Een gezond mens heeft 1000 wensen, een zieke heeft er maar 1.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter